oikean salibandymailan valinta

Markkinoilta löytyy suuri tarjonta erilaisia salibandymailoja joista valita. Ei olekaan aina helppoa löytää se itselleen sopivin. Kun ostat uuden salibandymailan, kannattaa pohtia läpi seuraavat kohdat:

Pelaajatyyppi

Millä paikalla pelaat? Jos olet tekninen hyökkääjä haluat ehkä enemmän taivutetun lavan ja lyhyemmän salibandymailan saadaksesi paremman ja lähemmän kontaktin palloon. Jos olet sitä vastoin peliä avaava pakki ja haluat laittaa kovia ja tarkkoja syöttöjä, on todennäköisesti suurempi lapa pienemmällä taivutuksella parempi valinta. Toisin sanoen sinun pelaajaroolisi on tärkeä miettiessäsi mitkä ominaisuudet salibandymailassa ja salibandylavassa ovat tärkeitä juuri sinulle.


Paino

Kaikki salibandymailat ovat periaatteessa erittäin kevyitä, mutta on silti olemassa mailoja, jotka ovat erityisesti muotoiltuja höyhenenkevyen tuntuman saamiseksi. Tärkeää tässä on testata, pidätkö kevyemmästä vai raskaammasta mailasta. On tärkeää muistaa, että kevyempi maila ei aina ole automaattisesti parempi maila.
 

Mailan varsi

Viimeisten vuosien kehitys on johtanut moneen jännittävään uutuuteen, kuten Bow, Curve, Kickzone ja S-Bow. Nämä innovatiiviset uutuudet on otettu käyttöön mailan suoritustason nostamiseksi sekä uusien edellytysten ja mahdollisuuksien luomiseksi, erityisesti laukauksia ja tekniikkaa silmällä pitäen.

Monista uusista varsivaihtoehdoista huolimatta melkein puolet pelaajista valitsevat edelleen suoran salibandymailan. FatPipen Bow-mailat voivat olla esimerkiksi hyvä vaihtoehto, jos pidät pallon nostamisesta lavan päälle. Taivuttu varsi luo suuremman katapulttiefektin kuin tavallinen suora varsi, mikä antaa paremman vauhdin lyöntiin. Kun testaat mailaa uudella varrella, se voi tuntua aluksi hieman oudolta, mutta anna sille mahdollisuus. Pienen treenaamisen jälkeen tulet huomaamaan, onko varsi tarkoitettu sinulle vai ei. Me rohkaisemme kokeilemaan uutta vartta, ja olemme nähneet, kuinka monet pelaajat ovat kehittyneet kokeiltuaan jotain uutta.

 

Varren flex

Flex-käsite tarkoittaa mailan varrem kovuutta ja jäykkyyttä, millä on merkitystä esimerkiksi siihen, kuinka paljon maila antaa periksi lyöntilaukauksessa. Salibandymailan flex on mitta siitä, kuinka paljon se antaa periksi tietyssä painossa. Mailan flex riippuu siitä, kuinka varren materiaalin kuidut asettuvat mailassa. Kuidut saattavat olla vinossa, suorassa tai harvassa, mikä antaa erilaisia jännityksiä ja kovuuksia. Flex mitataan millimetreissä testikoneen avulla, jossa maila altistetaan tietylle painolle. Jos maila antaa periksi 26mm, on flex tässä tapauksessa 26. Skaala mitataan kovimmasta flexista 23 pehmeimpään flexiin 36. Miehet valitsevat usein flexin 23-31 ja naiset flexin 27-31. Junioreille sopii flex 26-30 ja lapsille flex 31-36.

Fyysinen vahvuus vaikuttaa suuresti flexin valintaan. Jos valitset liian kovan mailan jota et pysty käsittelemään, saat huonomman laukauksen. Jos olet pelaaja, joka painottaa laukausta ja kovia syöttöjä, saat peliisi hyötyä alhaisemmasta flexista (jäykempi varsi), mutta jos olet tekninen pelaaja, sopii sinulle todennäköisesti hieman pehmeämpi ja korkeampi flex. Tavallinen virhe on ostaa salibandymaila aivan liian jäykällä flexilla, jolloin et pysty käyttämään mailaa maksimaalisesti.

 

Pituus

Suuntaa antava neuvo salibandymailan pituuteen on napasi korkeus. Maila tulee loppua muutama senttimetri navan yläpuolelle. Myös tässä on tärkeää miettiä pelaajarooliasi. Puolustajan täytyy pystyä peittämään suuria alueita ja katkomaan syöttöjä, mikä on helpompaa pitkällä salibandymailalla. Harhauttelevalle hyökkääjälle, joka viihtyy lähikontaktissa mailan ja pallon kanssa, on lyhyempi maila usein parempi valinta. Jos epäilet, että pelaat liian pitkällä mailalla ja päätät testata lyhyempää, anna sille muutama treeni aikaa. Maila tulee tuntumaan oudolta ehkä 2-3 treeniä, mutta sitten totut mailan uuteen pituuteen.

 

Lapa

Nykyään markkinoilla on paljon erilaisia salibandylapoja. Jotkut ovat taivutettuja ja luotuja maalitykeille, ja jotkut vähemmän taivutettuja ja sopivampia pelintekijöille. Lavan vaihtaminen salibandymailaan on helppoa, joten uskalla testata uusia. Lavan ominaisuudet vaikuttavat mailan ominaisuuksiin erittäin paljon. Salibandylapoja on erilaisilla kovuuksilla: tavallisimmat nimitykset ovat soft, medium ja hard. Pehmeämpi lapa antaa enemmän kontrollia ja sen avulla syöttäminen ja syöttöjen vastaanottaminen koetaan helpommaksi. Monet kokevat myös, että kova lapa antaa kovemman laukauksen.


 

 

 

 

Valitse salibandymailasi oikea pituus

Salibandymailoista on yleensä tarjolla eri pituuksia.

On tietenkin yksilöllistä kuinka pitkän mailan haluat, mutta olemme listanneet alla olevaan taulukkoon yhdistelmiä joita suosittelemme. Suuntaa antava neuvo salibandymailan pituuteen on napasi korkeus. Mailan tulee loppua muutama senttimetri navan yläpuolelle. Jos haluamaasi mailaa ei löydy oikealla pituudella, voi mailan katkaista tavallisella metallisahalla peliominaisuuksien kärsimättä. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos tarvitset lisää apua tai vinkkejä.

Vartalon pituus cm:

Mailan pituus cm:

 110-125  67
 125-130  72
 130-135  77
 135-150  82 
 150-160  87
 160-170  92
 170-180  96
 180-190  100
 190+  103